Kebanyakan resepi masakan, sy belajar dr mak sy…Sebab diala sumber inspirasi sy & juga tempat rujukan kalu sy xtaw nk masak sesuatu yg ingin dimasak…
Senang je nak but kuih chek mek
ni…bahan2 dia pun xbanyak…just ni je..
1) Bahan-bahan
· - Gandum
· - 2
cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
· - 1
cawan tepung gandum
· - Gula
· - Minyak
untuk menggoreng
2) Cara membuat
·
Gaulkan
ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
·
Bahagikan
kepada 12 bahagian dan buatkan bentuk bulat.
·
Leperkan
doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- (kalau tak mahu manis
boleh kurangkan sukatannya.)
Panaskan
minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.
KUIh CHEK MEK yang CIAp di GORenG
Kuih ni sesuai makan waktu pg utk
sarapan ataupn minum ptg..Tapi sy selalu bt tgh malam la sbab pg esok tu,
senang dan cepat la sikit keje sy sb just msukkan gula, bentukkan n goreng je…
Selalunya, kalu sy masak apa-apa
sekalipun, sy akan masak byk2 sb nanti sy akan bg dkat kakak sy yg bdkatan nga
umAH sy iaitu kak long,kak ngah n abg chik…..
Kitorang memang suka cmni sb bg
kitorang adk bradk “SHARING IS CARING”.
0 comments:
Post a Comment