CHEK MEK MOLEK



Kebanyakan resepi masakan, sy belajar dr mak sy…Sebab diala sumber inspirasi sy & juga tempat rujukan kalu sy xtaw nk masak sesuatu yg ingin dimasak…

Senang je nak but kuih chek mek ni…bahan2 dia pun xbanyak…just ni je..

1) Bahan-bahan

·        - Gandum
·        - 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
·        - 1 cawan tepung gandum
·        - Gula
·        - Minyak untuk menggoreng

2) Cara membuat

·         Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
·         Bahagikan kepada 12 bahagian dan buatkan bentuk bulat.
·         Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- (kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.)
·         Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng.



      Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.





KUIh CHEK MEK yang CIAp di GORenG

Kuih ni sesuai makan waktu pg utk sarapan ataupn minum ptg..Tapi sy selalu bt tgh malam la sbab pg esok tu, senang dan cepat la sikit keje sy sb just msukkan gula, bentukkan n goreng je…

Selalunya, kalu sy masak apa-apa sekalipun, sy akan masak byk2 sb nanti sy akan bg dkat kakak sy yg bdkatan nga umAH sy iaitu kak long,kak ngah n abg chik…..

Kitorang memang suka cmni sb bg kitorang adk bradk “SHARING IS CARING”.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment