SARDIN GULUNG



1)Bahan-bahan


- Untuk kulit:
• Setengah kilo : gandum
• Setengah cawan : minyak masak
• 1 sudu makan : marjerin
• Sedikit garam
• Air


-Intinya:
• Ikan kukus/ikan sardin


• Bawang besar


• Gula
• Garam
• Bahan-bahan ini perlulah digaul


2) Cara membuat


- Uli tepung gandum sehingga sebati dengan memasukkan bahan-bahan tadi iaitu minyak, marjerin, garam dan air.
- Kemudian leperkan tepung yang diuli itu dan letakkan intinya.
- Akhir sekali gulung.
- Setelah selesai, kuih ini perlu digoreng sehingga kekuningan.
- Kemudian, angkat dan hidang.




Kuih ini adalah kesukaan saya dan keluarga saya. Selalunya, pada waktu petang, kami akan berkumpul satu family. Kakak ipar saya yang bernama Suhaila, pandai buat kuih ni… Dia masak sedap giler taw.. Saya suka tengok dia masak...


KAN SENANG kalu kt pandai masak...
Leh buat sendiri, n dpt jimat duit,,,Kalau beli pun rm1 4biji je...kalu ahli yang ramai mcm sy ni memg xckpla...tp xpe, KAN berjimat cermat tue, amalan yang mulia...hehe..


Lgpun senang je nk bt kuihnye,...wlaupn pd mulanya bg sy susah, tp sy try gak membuatnya walaupn byk kali yg xmenjd bentuknya...
DAlam apa jua sekalipun yg kite nk bt, niat tu pntg kan...


berkat kesungguhan n tnjuk ajar dr k.ipar tersyang, sy dh pandai bt taw skang...jgn jeluz...huhu...


Cubalah korang buat sendiri, msti korang akan berpuas ht dgn buatan sendiri...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment