SAMBAL PETAI IKAN BILIS



1) Bahan-Bahan


 - Satu genggam besar ikan bilis yang telah dibersihkan 


 - 5 biji bawang putih ditumbuk
 - Sos cili
 - Sos tomato
 - Satu biji bawang besar dihiris
 - Satu sudu kecil gula
 - Minyak masak 
- Petai yang dibuang kulitnya



 2) Cara Membuat:
 - Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga layu, tetapi tidak terlalu garing dan diangkat.
 - Kemudian, masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi ke dalam kuali yang mempunyai minyak dan kacau sehingga naik bau. 
- Masukkan sos cili, sos tomato, sedikit air dan gula.
 - Selepas itu, masukkan petai dan biarkan ianya seketika.
 - Kemudian masukkan ikan bilis dan bawang besar yang dihiris tadi.
 - Kacau sehingga rata dan angkat.




Kalu masak resepi ini, saya x letak garam sebab ikan bilis rasanya dah masin..
Lagipun xsedapla makan masin…nanti senang dapat penyakit…hehe.....


Bak kata pepatah, "MENCEGAH LEBIH BAIK DARIPADA MERAWAT"


Harap2, kite sume menjg kesihatan kite dgn mnjg pmkanan kite dgn mgambil atau mgikut cara pemakanan yg sehat...


SY XD la masak selalu resepi ni, kadang je..
tu pun masak time ada buah petai..sb buah petai pun dia pn bermusim gak..xslalu ada...


 walaupn mkn buah ptai ni blh mybabkan mlut kt berbau, ttpi disebALIKNYA TERkandung khasiat tntg buah petai ni...


POkok PETai


Korang blhla try search dkt sni...nty bce taw...hehe..
http://anizyn.blogspot.com/2009/04/khasiat-petai.html
http://alissa-lisa.blogspot.com/2011/06/6-khasiat-buah-petai.html
http://ultrasia.blogspot.com/2011/01/khasiat-buah-petai.html









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment