KUIH SIPUT

1)Bahan-bahan


 1 kilo tepung gandum



 1biji telur


 2 senduk marjerin


 Sedikit garam
 7 sudu besar gula
 1 cawan air
 1 sudu serbuk kari
 Daun kari


 2) Cara membuat:


 Gaul tepung bersama marjerin, dan telur.
 Kemudian masukkan gula dan serbuk kari ke dalam secawan air serta dikacau sehingga gula itu larut.
 Masukkan bahan yang dikacau tadi beserta garam ke dalam tepung dan digaul sehingga sebati.
 Selepas itu, ambil sedikit adunan, buat bulat-bulat dan ditenyeh atas acuan kuih siput.


 Setelah siap, panaskan minyak dan bolehla digoreng.
 Apabila kuih siput itu hampir masak, taburkan sedikit daun kari ke dalamnya.

KUih SipuT

Kuih siput ni selalunya saya buat time Hari Raya Aidilfitri... kalu hari raya xde kuih ni macam x meriah.  Best sangat kuih siput ni sebab dia rangup dan sedap di makan sambil tengok tv....hehe...............

Sy suka bt kuih ni sb mak sy n ayh sy selalu puji n nak sy yg bt sb kalu sy yg buat diorang kata rangup, n xhangit...

sebab kalu kakak sy yg bt msti je ada yg xkna...

Sebenarnya, bgus kn jika kita pandai bt kuih ni, nty kt leh bt bisnes..

Mane la taw kn suatu hr nty ada org bt tmpahan dgn kita....amin...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment